O iskreni arhitekturi

Nagovor Mojce Gregorski na razstavi Piranesi 2022 

Nagovor arhitektke Mojce Gregorski, slovenske nacionalne Piranesi selektorice, na odprtju razstave Piranesi 2022

Monfort, 26. 11. 2022

foto: Jadran Rusjan

Iskrena arhitektura

Spoštovana gospa ministrica za kulturo, spoštovani organizatorji in razstavljavci, spoštovane gospe in gospodje, drage kolegice in kolegi.
 
Piranski dnevi arhitekture so v Slovenskem in Evropskem prostoru posebni, predvsem zaradi svoje kontinuitete in jasno zastavljene vsebine, ki ne sledi globalnim trendom, velikopoteznim projektom in kapitalu, ki pogosto obvladuje trg. Poslušalcev ne vabijo s pompoznim oglaševanjem trendovskih zvezdniških imen. Namesto tega ponujajo skrbno izbran nabor arhitektov, ki projektov ne merijo v kvantiteti ali velikosti, temveč skozi kakovost izvedbe, skozi subtilen odnos do konteksta, skozi skrb za uporabnika, sporočilnost in neminljivost narejenega. Vsa do sedaj nagrajena dela, tudi izpred več desetletij, so še danes sodobna in aktualna. Srečanje ponuja tudi novembrsko Piransko meglico, vonj po morju, sproščeno druženje predavateljev in obiskovalcev ter dolge iskrene pogovore ob kozarcu vina. Izkušnja, ki jo ne more nadomestiti nobena internetna stran, Instagram objava ali You tube kanal.

Letošnji že 39. Piranski dnevi arhitekture odpirajo vprašanje Iskrene arhitekture. Za razliko od številnih drugih konferenc tokrat ne razpravljamo o globalni krizi, o okoljskih vprašanjih, klimatskih spremembah, trajnostni gradnji, trajnostni mobilnosti, (ne)dostopnosti stanovanj, neodzivnosti politike, o konfliktih med gradbeniki in arhitekti, o pomanjkljivi zakonodaji … Ne obremenjujemo se z vprašanji pandemije, preteklimi in prihajajočimi ekonomskimi zlomi, globalnimi vplivi vojne. In vendarle se zavedamo, da zaradi hitrega tehnološkega razvoja ter globalizacije drvimo v nepredvidljivo prihodnost. Ustavite Zemljo, rad bi izstopil! Mogoče kar tukaj, zdaj, v Piranu. Posvetimo se torej arhitekturi. Iskreno.

Arhitekti smo že od nekdaj predani svojemu delu, ki je precej več kot samo poklic. Naraščajoča kompleksnost sodobnega sveta se ne more primerjati z že tradicionalno kompleksnostjo naše discipline: izobrazba in delo arhitekta namreč obsega znanja tehnologije, umetnosti, zgodovine, filozofije, glasbe, medicine, sociologije in še več ... V množici informacij in podatkov, novih misli in idej se moramo nenehno preizpraševati in iskati odgovore. Slediti moramo hitrim tehnološkim in družbenim spremembam, nadgrajevati že pridobljena znanja …, vse z namenom, da bi zgradili novi, boljši svet. Vsega tega ne bi zmogli brez iskrenosti do sebe, do dela, do naročnika, do prostora in do družbe. Iskrenosti ne najdemo ne v starem, ne v novem Gradbenem zakonu, pravilnikih ali podzakonskih aktih, čeprav je prisotna v vseh kakovostnih arhitekturnih delih. Prevod iskrenosti v jezik arhitekture ima namreč neskončno interpretacij: Peter Zumthor nas nagovori s svojo prezentacijo materiala in atmosfero, Louis Barragan s poetičnostjo kompozicije in izraznostjo barve, Glenn Murcutt z odnosom do okolja, Alejandro Aravena s svojim socialnim čutom, Oton Jugovec z interpretacijo tradicije …, in še bi lahko naštevali. Iskrenost pa se lahko zrcali tudi zgolj skozi odkritost arhitektove misli in njegovega pogleda na svet. Kot Plečnikova iskrena misel, zapisana na pročelju Križank: »Minljiv si, le tvoja dela so tvoj spomin.«

Iskreno vam želim lep večer, poln iskrenih misli ob razstavi iskrene arhitekture.

doc. Mojca Gregorski, univ. dipl. inž. arh.

Monfort, 26. 11. 2022     

Nagovor arhitektke Mojce Gregorski, slovenske nacionalne Piranesi selektorice, na odprtju razstave Piranesi 2022

Monfort, 26. 11. 2022

foto: Jadran Rusjan